Sezon na szparagi – przepis na pesto ze świeżych liści czosnku niedźwiedziego i orzeszków pinii

Już niedługo zaczyna się sezon na szparagi, które uwielbiam. Trwa wyjątkowo krótko, bo tylko do końca czerwca, dlatego warto z niego korzystać.

Białe szparagi przed ugotowaniem należy obrać, natomiast zielone wystarczy opłukać i odłamać końcówki. Robi się to z lekkością, wystarczy złapać z dwóch stron i nagiąć, aby pękły. Białe wydają się być delikatniejsze, zielone są za to bardziej wyraziste. Gotują się przez moment i trzeba uważać, bo rozgotowane nie smakują już tak dobrze. Zielone wkładam do gotującej się wody tak, żeby były zanurzone prawie w połowie, wystarczy na 4 minuty. Białe gotują się nieco dłużej. Najlepiej sprawdzać co chwilę czy są już kruche, a jednocześnie miękkie.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Są dobre z lekkim sosem, w sałatce, w zupie, w pierogach, w naleśniku czy jako dodatek do kasz i makaronów. Świetnie smakują ze schłodzonym melonem z dodatkiem octu balsamicznego i prosciutto. Białe szparagi z zielonym pesto:

Pesto ze świeżych liści czosnku niedźwiedziego i orzeszków pinii

garść liści czosnku niedźwiedziego

garść orzeszków pinii

łyżka oliwy

szczypta pieprzu

Processed with VSCOcam with f2 preset

Orzeszki pinii podpraż na suchej patelni i połącz z resztą składników mikserem. Ja zostawiłam kilka do posypania na wierzch. Pesto to szybki pomysł na urozmaicenie posiłku. Poza tym możesz je modyfikować na wiele sposobów. Zamiast liści czosnku niedźwiedziego użyj liści bazylii, szpinaku lub pietruszki, a zamiast orzechów pinii – pestek słonecznika, orzechów włoskich, migdałów czy nerkowców.
Processed with VSCOcam with f2 preset


| porcelana Wedgwood |

Reklamy

3 myśli w temacie “Sezon na szparagi – przepis na pesto ze świeżych liści czosnku niedźwiedziego i orzeszków pinii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s