Sezon na szparagi – szybka sałatka z zielonych szparagów i pęczaku z wątróbką

Szparagi to teraz top temat. Wykorzystuję sezon w pełni i spośród wszystkich propozycji na stoisku wybieram właśnie to białe/zielone podłużne warzywo. Co można z nich zrobić? Bardzo wiele. Dziś szybka sałatka, którą możesz zabrać ze sobą z domu.

Co potrzebujesz?
pęk zielonych szparagów
szklanka pęczaku
wątróbka drobiowa ok. 30 dkg
gałązki świeżego oregano
gałązki świeżej mięty
olej (u mnie z pestek winogron)

kilka sztuk suszonych pomidorów (opcjonalnie)

Sos winegret
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
pieprz
sól
łyżeczka miodu
drobno posiekany ząbek czosnku

Pęczak przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wszystkie rodzaje kasz gotuję w proporcji 1 do 2, czyli do jednej szklanki kaszy dodaję dwie szklanki wrzącej wody, gotuję około dziesięć minut, a potem przykrywam pokrywką i odstawiam aż kasza wchłonie całą wodę. Tak ugotowana kasza nie traci swoich wartości odżywczych.
Ugotuj szparagi (jak się z nimi obchodzić pisałam tutaj), ostudź i posiekaj na kawałki.
Wątróbkę dobrze oczyść z tłuszczu, błonek, wymocz w wodzie lub mleku, osusz na sitku lub użyj ręcznika papierowego, podsmaż na oleju przez kilka minut. Co ważne, nie sól jej podczas smażenia, by nie stwardniała. Do pęczaku dodaj posiekane szparagi, wątróbkę pokrojoną w plastry oraz posiekane oregano i miętę. Ja dodałam także suszone pomidory do smaku.
Składniki sosu połącz ze sobą, całość wymieszaj w słoiczku.

Sos zapakuj do torebki i przed zjedzeniem polej nim sałatkę.
Brzmi lekko, ale jest bardzo pożywna i idealnie nadaje się na przerwę w pracy czy szkole.

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Sezon na szparagi – szybka sałatka z zielonych szparagów i pęczaku z wątróbką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s