Nowy sezon!

Sezon definiuje to, co na talerzu. Jesienne przysmaki, orzechy włoskie, od których trudno się oderwać, a także śliwki, kapusta i dynia. Najbardziej lubię pieczoną w kawałkach i w ziołach, jak na zdjęciach.


To też dobry czas by powrócić do rozgrzewających zup i kasz. Może lżejsza wersja tradycyjnego dania?

Kasza bulgur w liściach kapusty

dwie szklanki kaszy bulgur
30 dkg zmielonego mięsa wołowego (chudego)
garść suszonych pomidorów
kapusta włoska
jedna cebula
łyżka oleju lnianego
pieprz
zioła

Kaszę bulgur przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Zwykle w proporcjach dwie szklanki wrzątku na szklankę kaszy, gotować siedem minut i odstawić pod przykryciem na pięć minut. Cebulę należy zeszklić, dodać do niej mięso i dusić. Po dziesięciu minutach połączyć z kaszą i pokroić suszone pomidory, wymieszać farsz. Można dodać także zioła, pasuje tutaj oregano lub szałwia.

Z kapusty odciąć całe liście i blanszować w gorącej wodzie. Formować kule z farszu i zawijać w liście. Ułożone w naczyniu piec przez około godzinę.

Reklamy

2 myśli w temacie “Nowy sezon!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s