Oto klasyka! Wienner Schnitzel i Apfelstrudel, czyli przewodnik po Wiedniu

Między upalnymi dniami lata a świątecznymi jarmarkami na wiedeńskich ulicach turystów jakby mniej. Mroźne powietrze nie powstrzymuje mnie przed poznawaniem miasta i jego architektury. Strudel jabłkowy w cukierni z tradycjami, mimo, że wyczekiwany i urodzinowy, nie przysłonił mi różnorodnej kulturowo strony Wiednia, w której szukałam uzupełnienia wizyt w kultowych kawiarniach i odkrajania kolejnego kawałka mistrzowskiego sznycla. Zobaczcie sami, odnośniki do polecanych miejsc znajdziecie w spisie na dole.

Palmenhaus

Processed with VSCO with f2 preset

Muzeum Historii Sztuki

Przewodnik kulinarny po Wiedniu:

Demel – imperium cukiernicze sięgające historią do 1786 roku. Niekończący się wybór deserów, czekoladek, tortów i ciast, w tym choćby zaszczytny apfelstrudel. Wnętrza kawiarni, w tym uroczego butiku (ze słodyczami w ślicznych opakowaniach, niczym małe dzieła sztuki) zostały wykończone w stylu rokoko. Za wielkimi szklanymi drzwiami można podglądać pracę – niemal bitwę armii cukierników toczącą się na wielkich marmurowych stołach.
Dostępny także sklep internetowy.

Palmenhaus – dania w tej restauracji są miłym tłem dla tego, co dzieje się dookoła. To ogromna konstrukcja ze szkła i stali – palmiarnia, w której między kolejnymi kęsami można podziwiać wspaniałe okazy roślin. Znajduje się w samym centrum, tuż przy potężnym gmachu Biblioteki Narodowej.
Miłośnikom botaniki i przyjemnych doznań estetycznych polecam wybrać się także do Palmenhaus, która znajduje się w rozległych ogrodach Pałacu Schönbrunn. W tej właśnie palmiarni, pod secesyjną kopułą, można oglądać palmy aż z trzech stref klimatycznych (obok znajduje się pustynia z sukulentami). To jedna z największych tego typu konstrukcji w Europie!

Kawiarnia w Muzeum Historii Sztuki – Wiedeń muzeami stoi, nie ma co do tego żadnych wątpliwości: centrum kulturalne MuseumsQuartier, Albertina, Mumok, Muzeum Historii Naturalnej czy jego symetryczny odpowiednik, budynek Muzeum Historii Sztuki, w którym pod sklepieniem kopuły mieści się kawiarnia i restauracja. Takie wnętrze zapewnia relaks jakich mało, w karcie klasyczne wiedeńskie menu (wykwintne śniadania w każdą niedziele).

Niemetz Schwedenbomben – kultowa wytwórnia słodyczy w Wiedniu. Do dzisiaj specjalizuje się w trzech wyrobach, z których najsłynniejsze są szwedzkie bomby, czyli białe pianki pokryte cienką czekoladową skorupką (coś między ciepłymi lodami, a marshmallows). Są niebezpiecznie uzależniające i przyciągają ciekawym opakowaniem, tak jak dwa pozostałe wytwory-batony: Swedy i Manja. Można je kupić w sklepach spożywczych lub bezpośrednio w fabryce.

batony SWEDY

Trześniewski – polski akcent w postaci kultowych mini kanapeczek, duży wybór, do tego piwo w miniaturowym kufelku zwane Pliff lub firmowe soki. 1902 rok, urodzony w Krakowie Franciszek Trześniewski otwiera interes w samym sercu Wiednia. Następnie firmę przejmuje córka Maria, zapewniając kontinuum dla taniej i szybkiej przekąski w mieście. Dzisiaj możesz spróbować 22 kanapeczek, w tym aż osiemnastu z niezmienioną recepturą od początku istnienia firmy. Osiem adresów, w tym pierwszy z nich, oryginalny bar wykończony w stylu art deco przy Dorotheergasse.

Figlmüller – owiany legendą i sławą sznycel, a raczej potężnym sztabem marketingowców. Tłumy gromadzą się już od rana z pytaniem o wolny stolik, a kelnerom kotlety te zapewne śnią się po nocach (co za nietakt nazywać je pospolitymi kotletami!). Warto wiedzieć, że miejsce to najbardziej szczyci się własnym sznyclem wieprzowym, co mija się z prawdziwym wiedeńskim – cielęcym, którego nazwa jest chroniona prawem (oba rodzaje dostępne w Figlmüller). Mimo, że turystów tu od groma, sznycel właściwie jest bardzo smaczny – cieniutki i chrupiący, obowiązkowo podawany z kartoffelsalat. Rekomendowana rezerwacja z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Figlmüller

Naschmarkt – dobrze znany mieszkańcom i turystom targ w Wiedniu z wąskimi alejkami ciągnącymi się wzdłuż konstrukcji w kolorze malachitu. Tłoczno tu przy tematycznych stoiskach i knajpkach, gdzie oprócz lokalnych specjałów dostępne są produkty i gotowe dania wywodzące się z różnych stron świata jak szakszuka, baklava, samosy czy sajgonki. To jedno z miejsc, gdzie możesz poczuć wielokulturowy Wiedeń.
Jedna z lepszych kulinarnych przygód zdarzyła mi się tuż obok tego targu, w nepalskiej restauracji z prawdziwego zdarzenia. W Yak&Yeti tradycyjne dania podawane są na autentycznych metalowych talerzach-tackach i zagryza się je chlebkiem naan lub cienkimi plackami chapatti.
Szeroki wybór światowych dóbr gwarantują także delikatesy Julius Meinl am Graben. To luksusowy konsumpcyjny raj mieszczący się w ścisłym centrum Wiednia.

Phil – bardzo ładnie zaaranżowana księgarnio-kawiarnia, nieopodal Nashmarktu. Można tu przetrząsać książki bez końca lub zjeść leniwe śniadanie. Czynna do późnych godzin nocnych, co stwarza przestrzeń twórczą dla zapracowanych lub służy jako bar (idealny na rozpoczęcie wieczoru tak jak Top Kino bar znajdujący się na tej samej ulicy).

Podczas nocnych wojaży odwiedź wiedeński street food: klasyczne würsty (jak Käsekrainer nadziewane serem) z piwem, na stojąco i tylko w kultowym miejscu (jak budka Würstelstand na Hoher Markt czy Würstelstand LEO na Döblinger Gürtel 2).


Nocleg w Wiedniu: pokój w Kaisers Inn the Apartment (przy Grimmgasse) zlokalizowany między centrum a kompleksem Schönbrunn, a także hipsterski Hotel Daniel z rarytasowym śniadaniem (z własną piekarnią na miejscu) lub sieć 25hours Hotel z super barem na dachu.

 

Reklamy

2 thoughts on “Oto klasyka! Wienner Schnitzel i Apfelstrudel, czyli przewodnik po Wiedniu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s