Gdzie zjeść w Pradze? Eska ze świeżym podejściem do tradycji

Eska

Pragę odkryłam niespodziewanie i to zaledwie dwa lata temu, a moja fascynacja tym europejskim miastem wzmacnia się z każdą kolejną wizytą. Rośnie lista ciekawych miejsc, wraz z nimi towarzyszące im historie, a w nich poszczególne osoby, budynki i niuanse. Nie brakuje też świeżych konceptów, jak dzisiejsza bohaterka – restauracja Eska. To tam ostatnio kieruję się prosto z secesyjnego dworca głównego, z którego zazwyczaj dochodzi się na kultowy plac Wacława.

Otworzona w 2015 roku restauracja Eska to przestronny loft, którego sercem jest kuchnia umiejscowiona w centralnym punkcie. Dzięki otwartej przestrzeni, proces przygotowywania dań jest dobrze widoczny wszystkim dookoła. Oczy cieszy profesjonalizm kucharzy i ich praca z poszczególnymi produktami. Obraz dopełnia wydawka – nieskazitelny stół i układane na nim dania ze starannością odpowiednią dla sali operacyjnej. Kuchnia Eski to powszechnie znane produkty w nowoczesnym wydaniu jak wyborne bulwy ziemniaków w popiole z wędzonym pstrągiem, kefirem i startym suszonym żółtkiem.

Talerz to małe dzieło sztuki, zaskoczenie i eksplozja smaków. Nieoczywiste połączenia z niekończącą się wyobraźnią, ograniczoną jedynie sezonami kierującymi dostępnością składników. Ta wizja jedzenia oparta jest także na posługiwaniu się tradycyjnymi metodami jak fermentowanie napojów czy opalanie w drewnie bochenków chleba. Pieczywo z chrupiącą skórką to mocny punkt programu, bowiem wypiekane jest na miejscu przez cały dzień. Z pieca wychodzą również pachnące blachy wypełnione drożdżowymi buchtami z twarogiem, czeskie rogale czy tarty i ciasta. Oprócz pieczywa i deserów w mini delikatesach Eski można zaopatrzyć się w warzywa, jogurty czy smarowidła jak powidła śliwkowe i marmolada morelowa.

Sezonowych przetworów Eski można spróbować także podczas śniadania. W porannym menu konkurują przede wszystkim znane pozycje, ale oryginalna odsłona i wysoka jakość składników robią swoje. Pachnący chleb przygrywa omletom czy jajecznicy lub jest bazą dla pierwszorzędnych tostów. Faworytem są jajka na miękko z nasionami czerwonej pszenicy podawane z solirodem i dobra kawa (spory wybór, także aeropress i drip). Celebracja posiłku mija w przyjaznej atmosferze, o co dba nienaganna obsługa.

W karcie znajdziesz także kiełbaski podawane z musztardą handmade od rzeźnika Naše Maso, który tak jak Eska wchodzi w skład potężnej grupy kulinarnej Ambiente. Wyselekcjonowane mięso pochodzi z czeskich farm, a produkty przygotowywane są z należytą starannością. Po więcej warto udać się do głównej siedziby Naše Maso w centrum Pragi, która przyciąga także estetycznie zaprojektowanym wnętrzem z ładnym logotypem. To małe, sterylne bistro wykończone białymi kafelkami i drewnem, połączone ze sklepem mięsnym i spiżarnią za szklaną witryną. W środku specjalności zakładu jak wspomniane już kiełbasy, ale także tatar wołowy, kanapka z pastrami, steki i burgery.

Eska

Eska

Processed with VSCO with f2 preset

Eska

Eska


Godziny otwarcia Eski:
od poniedziałku do piątku 7:30 – 15:00, 17:30 – 23:30,
w sobotę i niedzielę 9:00 – 23:30.

Godziny otwarcia Naše maso:
od poniedziałku do soboty 8:30 – 22:00,
w niedzielę zamknięte.

Facebook Eska | Facebook Naše maso – profesjonalne i estetyczne treści, warto zobaczyć więcej.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s