Spróbuj baskijskiej kuchni w Krakowie w restauracji Euskadi

Jak znaleźć się w słonecznej Baskonii przechadzając się uliczkami Krakowa?

To jest poważnie bardzo dobre, wyborne wręcz! – powiedziane zostało po kilku pierwszych kęsach i nie było już odwrotu. Nad Wisłą, zaraz przy kładce powstała unikatowa restauracja z kuchnią baskijską. Euskadi to przyjemny dla oka mały lokal ze ścianą z winami i rarytasami na talerzach (oraz deskach).

Ośmiornica z pieczonymi ziemniakami

Pintxos, czyli baskijska odpowiedź na hiszpańskie tapas

Cała zabawa wymaga podejmowania decyzji – z tym, że każda w tym przypadku jest słuszna. Jak to możliwe? Kucharz zaleca wybrać z karty od trzech do czterech przekąsek (pintxos!) jak na przykład mięsiste oliwki, pulpeciki wołowe z serem idiazabal czy krewetki z szynką serrano. Samemu można ułożyć więc zestawienie, mając przy tym pewność, że każda pozycja z menu smakuje bardzo dobrze i wygląda wyjątkowo, jak chociażby rozpływająca się w ustach papryczka pequillo faszerowana musem z dorsza i podawana z kleksem z sepii. Marzenie.

Papryczka pequillo faszerowana musem z dorsza i sosem z sepii

Kuchnia Baskijska z prawdziwego zdarzenia

W Euskadi wszystko idzie jak po maśle, sprzyja temu dobrane wino, sprzyja temu przyjazna obsługa (która wyraźnie zna się na rzeczy!).

Ale kolejna część uczty była dopiero przed nami. Obszerna karta dań prezentuje się pięknie: rozmaite ryby, sałatki, tortilla oraz wyroby ze świni iberyjskiej na zimno i w formie ciepłych dań – tym razem wybór padł na upragnione owoce morza. Ośmiornica z pieczonymi ziemniakami była dobrą zapowiedzią tego, co zadziało się za chwilę. Najwyższe notowania uzyskał krab miękkoskorupkowy, delikatny i jednocześnie przyjemnie chrupiący, podany w sosie bisque.

Krab miękkoskorupkowy w sosie bisque

Gubiąc resztki rozsądku, na stole pojawiły się także desery. Ukłony dla pana kucharza, ukłony dla brioszki karmelizowanej, namoczonej w mleku, przez co rozpływającej się w ustach, podawanej razem z lodami miętowymi!

Z zasady proste, a jednocześnie podkręcone i dopracowane dania wyróżniają się fachowym podejściem do tematu i wysoką jakością składników. Pamiętaj o rezerwacji, najlepsze kąski są dla zorientowanych :).

krewetki z szynką serrano

Pintox w Euskadi

Karmelizowana brioszka namoczona w mleku z lodami miętowymi

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s